Okrakrant oktober 2024

Vandaag heb ik goesting,

goesting om te leven !

Om mijn tanden te zetten

in dat sappige leven.

Om de essentie van dat leven

ten volle te proeven !

OKRA NODIGT UIT

Met dit 207de Okrakrantje van onze Hoegaardse afdeling nodigen wij u nog maar eens uit op onze traditionele koffietafel op de eerste donderdag van de maand. Hopelijk zien we elkaar dus allemaal terug op donderdag 3 oktober om 14u in ons PC.

We komen nog eens rond met deelnamekaarten voor ons ontbijtbuffet op zondag 6 oktober. Als de winst een beetje meevalt, en dat zal wel, zullen we ook in 2025 onze deelnamekost aan de koffietafel behouden op 5 euro. Dat gaat ge niet overal meemaken. Wij zijn fier op onze Okra.

Op zaterdag 5 oktober moeten we onze zaal klaar zetten en het ontbijtbuffet voorbereiden. Er moeten aankopen gebeuren, er moet spek voorgebakken worden, er moet fruit klaar gemaakt worden. De zakjes voor de thuisbestellingen moeten voorbereid worden. We zoeken zeker nog twee chauffeurs om minstens 1 ritje met die thuisbestellingen te verzorgen. Wie op zondag wil komen helpen neemt best contact op met Mia, dan kan zij een werkschema uitwerken, bepalen wie best wanneer komt helpen. Niet iedereen moet er uiteraard om 7 uur ’s morgens zijn en het is vooral belangrijk dat er tegen 11 uur op het einde vrij veel volk wil komen helpen om alles op ruimen, om de zaal terug in orde zetten. Allemaal wreed bedankt op voorhand.
De flyers zijn verdeeld, bedankt aan onze ‘facteurs”.

En ondertussen gaan de gewone en vele activiteiten door. We wandelen, fietsen, kaarten, gaan op uitstap met de bus, er is dansmogelijkheid, enz.. We gaan naar Scherpenheuvel op 24 oktober. Met alle vragen betreffende de uitstappen, met al uw voorstellen hierover wendt u zich best tot onze Andrée, dan zijn er geen misverstanden en loopt alles gesmeerd..
Na deze maand stopt normaal het fietsen, maar hervatten we zeker de bowling. Ik ben er beetje op uit, het is ook al een half jaar geleden niet.

Wat betreft de lidgelden: zie ons boekje van vorige maand. We vragen u zeker om te wachten hiermee tot na ons eindejaarsfeest, tenzij u een nieuw lid zijt, dan zijt u direct in orde voor 2025. Wie ook de sportverzekering wil voor 2025 stort best zo snel mogelijk zodanig dat de verzekering in orde is direct in januari voor onze wandelingen, bowling, …  Komt wel in orde..

Met als altijd dank aan al wie meewerkte aan dit boekje: Mia, Andree, Erik, Albert, Marleen, Wasily enz..

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

  • Kies wat je hoopt, niet wat je vreest.
  • Vrees je eenzaamheid, kies voor samen.
  • Vrees je wanhoop, kies voor moed.
  • Vrees je kilte, kies dan warmte.
  • Vrees je het slechte, kies voor goed.
  • Vrees je tekort, kies dan delen.
  • Vrees je het vreemde, sloop die grens.
  • Vrees je haat, kies voor liefde.
  • Tegen onverschilligheid, kies mens.
  • Kies met je hart, wees niet bang.
  • KIES VOOR HET MENSELIJKE BELANG !

WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

Vaarwel weerspreuken  ! 

Gedaan met de wijsheid van Sint- Andries, Barthel, Paulus en Sebastiaan. Voorlopig gedaan met de heiligen van de Vlaamse Volkskalender. Ook Clara, Katrien & Lucia zullen de komende tijden goed opgeborgen zitten in de weerdoos. 

Er klopt niks, maar niks meer van hun weersvoorspellingen. Grote droogte, vuur en vlam, storm en  waterbommen dat is de laatste tijd ons deel. Urbanus zou zo zingen van “… De wereld is om zeep er gebeuren rare dingen rondom mij …” De natuur is blijkbaar het Noorden kwijt. We zien wel hoe het verder gaat.

We kijken nu uit naar de komende oktobermaand, naar de appelen- en perenpluk, naar de mooie en warme herfstkleuren in onze tuinen, en hopelijk laat de vriezeman onze statige dahlia en chrysanten nog een tijdje met rust ! 

 

Goesting is de beste saus ! 

Nuance kleurt het leven ! 

BIJ ONZE OKRA BEN JE ALTIJD THUIS

Uit de kindermond ! 

  • Soms doen kleinkinderen je wel heel oud voelen. Jonas (5jaar) vroeg aan zijn oma in welk jaar ze geboren was.
    Oma antwoordde:  “In 1960”.  Jonas zei heel verbaasd: “ Ooh , dat was in de tijd van de dino’s en van de ridders !”
  • Sven de kleinzoon van Mimi kwam na schooltijd heel fier aan Omi vertellen  dat hij over vogeltjes geleerd had.  Hij was zeer in zijn sas, enthousiast over de “roodborsteltjes “!
  • Kleine Eva zag dat oma crème op haar gezicht smeerde. Eva herinnerde zich nog goed waarvoor die diende ,– of bijna toch-.
    “Oma“ zei ze , “dat is voor de “walvissen” onder je ogen hé “!

September zit er weerom op. Er werden ons toch nog enige  mooie dagen toegeschoven, ’t was Hoegaarden kermis, al was daar in ’t dorp nul de botten van te zien, maar er was ook “Hoegaarden on Fire” en dat evenement bracht veel volk op de been . 

Oktober wordt druk , druk, druk ! Donderdag 3 oktober is er de super gezellige koffienamiddag van onze vereniging, zondag de 6de dat fantastische Okra ontbijtbuffet, zondag 13 oktober gaan we stemmen voor nieuwe provincie en gemeenteraden. Dinsdag de 29ste gaan we met veel leden van ons trefpunt naar Scherpenheuvel. We gaan daar op bedevaart, we gaan daar in de basiliek Onze Lieve Vrouw van haar sokkel bidden en zingen. Wij van Okra Hoegaarden kunnen dat ! Als afsluiter van onze bedevaart hebben we in de Ram nog een fijn warm moment samen .  

Heel veel warme herfstgroeten van de redactie van dees gazet

Tot weldra. Veel Okra-groetjes !

 

Een Okravrijwilliger aan je deur te zien … dat doet je hart echt deugd ! 

KNAPPE OKRA-KOPPEN

Deze stil genietende man woont ergens in Bierbeek. Stippelt graag wandelingen en fietstochten uit, ontbreekt zelden op een koffienamiddag van ons trefpunt . Zijn lieve madame, kinderen en kleinkinderen én treinen zijn zijn passie. Deze knappe kop behoort aan Jan Vansteenwegen

 

 

 

 

 

 

 

 

En nog een stille genieter. Geef hem een barkruk, een drankje en deze knapperd is vertrokken voor een fijne en deugddoende babbel met de dienstdoende barman of met het schoon vrouwvolk aan de toog. Deze knappe kop heeft ook een naam: ’t is Marcel Mues

 

 

Oost west , bij Okra is het BEST ! 

OKRA ROUWT

Op 20 september overleden twee van onze oudste en trouwste leden, namelijk van Rik Sweerts  echtgenoot van Maria Vanolst, en Gaby Wouters weduwe van Willy Massoels. Het Okrabestuur betuigt aan de getroffen families zijn oprechte christelijke deelneming.

RIK,

 

Tastbaar  zijn
de herinneringen
die getuigen
van een mooi leven .

 

 

 

 

 

Gaby

 

Afscheid nemen is verwijlen

bij een brok leven

en stilstaan op de pieken

van pijn en vreugde .

 

 

 

 

 

EEN KEERTJE EEN FRITSKE OKRA-POÊZIE

En nog even een toemaatje … 

 

De herfst begint ! 
Je ziet het in de tuin, 
in de bomen, in de bossen. 

Je voelt het in de lucht 
en in je eigen lenden ! 
Je gaat mee de herfst in ! 

Tegen de herfst is geen kruid gewassen !
Maar de herfst is mooi, 
en kan zo warm van kleuren zijn ! 

De laatste vreugden van het leven 
zijn stiller maar ook voller en dieper. 
Laat de herfst maar over je komen ! 

De zomer is onherroepelijk voorbij ! 

P Bosman

EEN PAAR VERSLAGJES VAN OKRA-ACTIVITEITEN

Wandeling Orsmaal op 13/09/2024
Met 18 stappers waren we aan het vertrekpunt in Orsmaal. Langs rustige veldwegen werd in Dormaal de Grote steenweg overgestoken richting de Gethe. De korte wandeling volgde de Gethe stroomopwaarts terug naar Orsmaal. De lange wandeling volgde de Gethe stroomafwaarts om via het gehucht Helen de weg naar Orsmaal te volgen. In café Transport werd de verbroedering gevierd met een drankje en een babbel.

Wandeling Zoutleeuw  30/08/2024
Met 15 wandelaarsstipt aan het vertrek voor een wandeling van 5 en 8 km. Via  de Oude heerbaan werd links de fietsroute (Ijzerwegroute)  tot aan het vroegere station van Zoutleeuw gevolgd. De korte wandeling volgde het Oude vestenpad tot aan de Gethe. De lange wandeling volgde een lus langs deelgemeente Booienhoven en het Vinne om dan eveneens langs het Oude vestenpad en de Gethe terug naar het vertrekpunt te komen. Op het mooie terras van Café De Leeuwenaar werden de droge kelen van het nodige vocht voorzien.

MET OKRA OP STAP

BE 28 7360 3772 8620: deze rekening gebruiken om de uitstappen te betalen aub

 

  • 24 oktober: onze jaarlijkse uitstap naar Scherpenheuvel. Vertrek: Gemeenteplein Hoegaarden 12u30, terugkeer rond 18u15
  • 19 december: Kerstmarkt Essen Wie meewil gelieve 10 euro te storten als inschrijving, zo kunnen we het aantal plaatsen reserveren. We vertrekken om 8u en de kostprijs is 30 euro!

 Aan alle zieken en herstellenden veel goeie moed gewenst ! 

Oost west , bij Okra is het BEST ! .

 

 

OKRA Hoegaarden 
Trefpunt St Gorgonius

 organiseert voor de 16de keer

 

ONTBIJTBUFFET

 

 

ZONDAG 6 OKTOBER 2024

van 8u tot 11u

Parochiecentrum Hoegaarden

 

Laat je nog maar eens door Okra verwennen met een lekker en uitgebreid ontbijtbuffet op zondagmorgen.
Een glaasje bubbels of fruitsap, een uitgebreide keuze aan broodjes, rozijnenbrood, beleg, spek, eieren, ambachtelijke confituren, verse fruitsla, koffiekoeken, e.a. 

Prijzen:    Volwassenen 18 €    Kinderen 10 €

Inschrijven graag, maar helemaal niet verplicht.
Wel heel graag inschrijven indien u ontbijt aan huis wenst geleverd te zien. Posten in de brievenbus aan Parochiecentrum,  bij iemand van ons bestuur (zie lijst in het Okrakrantje), en emailen is ook  mogelijk.

OVERZICHT OKRA AVTIVITEITEN OKTOBER

03/10 -14u
Ledenbijeenkomst
Koffienamiddag, Parochiecentrum

04/10 – 14u
Fietsen
Vertrek aan PC. Gids is Jan Vansteenwegen.
Het is de fietstocht die niet is kunnen doorgaan op 6 september.

06/10 8u-11u
 Ontbijtbuffet
 Parochiecentrum.
Meer info, zie flyer.

07/10 – 14u
Voordracht Academie “De Waterski’s van Pastoor Munte” door Manu Adriaens
CC Begijnhof Diest. Okra-leden 8 euro, Niet-leden 10 euro. oostbrabant@okra.be
09/10 – 14u
Breicafé
 WZC Villa Hugardis

11/10 – 14u
Wandelen
Gidsen zijn Danny Hanique en Monique Elsen.
De wandeling is in Linden, kan pittig zijn wegens de hellingen, maar er is een korte en lange wandeling voorzien.
Bijeenkomst om 14 u aan de kerk in Linden (Sint-Kwintenskerk, Martelarenplaats 1 Linden)

11/10
Creamoment in kerstsfeer
Inspiratie nodig voor crea rond kerstsfeer? Kom deze voormiddag een kijkje nemen!
CM Kessel-Lo, Platte Lostraat 541.
Inschrijven oostbrabant@okra.be of 016 61 74 70

14/10 – 14u
Film “Het Smelt” Kruisboog Tienen
17/10 – 14u tot 18u
Dansnamiddag , Hangaar 44, Glabbeek.
Okra-leden 6 euro, Niet-leden 8 euro. oostbrabant@okra.be

17/10 – 20u
Kaarten
PC café

18/10 14u Fietsen,
Vertrek aan PC, gids is Hugo Nicolaes

22/10  14u
Voordracht Academie “Het klimaat” door Hugo Mathues,
CM Kessel-Lo, Platte Lostraat 541. Okra-leden 8 euro, Niet-leden 10 euro.

23/10 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

24/10 – 14u
Uitstap naar Scherpenheuvel
Meer info Andrée Pierlet

25/10 – 14u
Wandelen in Opvelp
Gids is Jan Vansteenwegen en Christine Saelmaekers.
Vertrek om 14u aan Cultureel Centrum ” De Velpe”, Velpestraat 47, 3360 Opvelp.

OKRA-JARIGEN VOOR OKTOBER

Voor deze bijzondere mensen, een welgemeende zoen, een wens en een warme Okraknuffel ! 

Odette Degeest                       2 oktober

Frans Vandegaer                    6 oktober

Suzanne Vanhulst                  10 oktober

Vera Vandermolen                13 oktober

Eliane Smets                           17 oktober

Lisanne Vanmeldert              19 oktober

Paula Schreurs                        22 oktober

Monique Elsen                       24 oktober

Herman Cordewinner           25 oktober

JanCoppye                               26 oktober

Godelieve Hardiquest            29 oktober